גת והשפעותיו על מצב הרוח
גת (Catha edulis) הוא צמח נפוץ בתימן ובאתיופיה שמשפיע על הגוף כמו אמפטמין (סם ממריץ), מפעיל את מערכת העצבים וגורם לה להגיב באותו אופן שהיא מגיבה במצבים מסוכנים / מרגשים.
הצמח גדל, בעיקר, באזורים מסוימים במזרח אפריקה, בחצי האי ערב ובחלקים מהים התיכון, ולעיסת עליו קשורה למסורות חברתיות ותרבותיות מלפני אלפי שנים, שמקורן בחומרים הפסיכו-אקטיביים שעלי הגת מכילים.
כיום, מעריכים כי כעשרים מיליון בני אדם ברחבי העולם, כולל בישראל, משתמשים בגת. יחד עם זאת, אין ניסויים קליניים מבוקרים רבים שתומכים, מדעית, בסגולות ובשימושים הנפוצים הרבים שלו.
השפעותיהם של עלי הגת על מצב הרוח, לעומת זאת, הן כבר סיפור שונה לגמרי, משום שבנוגע אליהן, אין צורך במחקר מדויק, ההשפעות מורגשות (ונצפות) במציאות, מחוץ למעבדת המחקר.
השפעות הגת
גת הוא פסיכו-סטימולנט, כלומר הוא פועל כסם מעורר בעל השפעה פסיכו-אקטיבית. השפעותיו מיוחסות, בעיקר, לחומר שבו הנקרא קאתינון (ובמידה פחותה יותר לרכיבים נוספים בו – קאתין ונורופדרין). הקאתינון שייך לסוג של תרכובות צמחיות הנקראות אלקלואידים, והוא קשור מבחינה מבנית לאמפטמין – רכיב מגרה המשפר את התפקוד הקוגניטיבי, הערנות והקשב. לכן, הגת מכונה לפעמים "אמפטמין טבעי" או אמפטמין מהטבע". יחד עם זאת, חשוב לדעת כי הקאתינון אינו יציב בנוכחות חמצן והוא עובר תגובת פירוק מספר ימים לאחר קטיף העלים או במהלך ייבושם. מסיבה זו, נהוג ללעוס את העלים כשהם טריים כדי לקבל את השפעות הקאתינון במלוא עוצמתן, או, לחילופין, להשתמש בתמצית / מיץ שהופקו מעלי הגת כשהם טריים.
השפעות מנטאליות והשפעות פיזיות
הקאתינון מגיע למחזור הדם 15-45 דקות לאחר לעיסת העלים. השפעתו עשויה להימשך 4 עד 6 שעות (תלוי בכמות הנצרכת) אם כי ניתן לזהות שיירים ממנו בדם עד 24 שעות מהצריכה. ממחזור הדם, קתינון מגיע למוח, שם הוא פועל כגורם סימפטומימטי, כלומר הוא מפעיל את מערכת העצבים הסימפתטית (החלק של מערכת העצבים האוטונומית שנכנס למצבי לחץ) כדי להגיב באותו אופן שהמוח מגיב למצב של סכנה. הקאתינון גורם לשחרור של נוירו-טרנסמיטורים מעוררים במוח (כדופמין, נוראדרנלין וסרוטונין) וגורם לתופעות שונות, כשמחה, התרגשות, תחושת אופוריה, עלייה בביטחון העצמי, עלייה ברמות האנרגיה, ערנות פיזית ונפשית, דברנות, חשיבה יצירתית, ריכוז, פעילות פיזית וכן הלאה.
בנוסף להשפעות אלו, לגת יש גם השפעות רב-מערכתיות (על מערכת הלב וכלי הדם, מערכת הנשימה, מערכת העיכול והשתן) וידוע שהוא גורם לעלייה בלחץ הדם, בקצב הלב, לדיכוי התיאבון, לבעיות שינה ועוד.
האפקט המעורר הראשוני ילווה, בדרך כלל, במצב המתואר לעתים קרובות כשקט פנימי, שלווה והתבוננות. כאשר הרכיבים הפעילים עוזבים לחלוטין את מחזור הדם, עלולים להופיע מצבי רוח המלווים באי שקט ובנדודי שינה, ולפעמים, במקרים הקיצוניים ואצל אנשים המצויים בסיכון לכך – אפילו דיכאון ופרנויה.
בשורה התחתונה
על אף שדרך הפעולה של הגת והשפעותיו לא נהירות עדיין לגמרי לעולם המדעי, אין ספק כי לגת השפעה משמעותית גם על מצב הרוח. נזכיר שוב שחשוב להקפיד על שימוש מבוקר ואחראי, כמו גם שחשוב מאד לרכוש את הגת, אך ורק, במקום מהימן שבו תוכלו להתייעץ עם איש מקצוע.